CELLAR

IL TERRITORIO

Piacevolmente immersa nel territorio delle Langhe piemontesi, dove da sempre si vive con i ritmi della vocazione vitivinicola, Del Tufo è una realtà che si sviluppa intorno al piacere condiviso di “fare buon vino”.
Una superficie di 8 ettari a un’altitudine di circa 400 m, capace di dare vita a vini pregiati, tra i quali si distingue il Dogliani DOCG, vero orgoglio dell’azienda e della famiglia stessa.

IL RISPETTO PER L’AMBIENTE

Da noi, la passione per il buon vino non si limita all’esperienza della degustazione, ma si traduce soprattutto in amore per il territorio. Ecco perché, a partire dal 1985, abbiamo scelto di portare avanti con rigore ed entusiasmo un progetto biologico sulle nostre coltivazioni.

Al centro delle nostre continue ricerche e delle competenze che nel tempo abbiamo acquisito c’è il totale e insindacabile rispetto della natura in tutte le sue forme, che parte dalla scelta dei vigneti e continua con la selezione delle tecniche di produzione, una visione che ha portato al conseguimento di ottimi risultati sia a livello nazionale che internazionale.

LA CURA DEI VIGNETI

Se in quanto a territorio le Langhe non hanno certo bisogno di presentazioni, perché rappresentano un’eccellenza mondiale fin dall’antichità, è invece importante contestualizzare la sottozona in cui i vigneti di Del Tufo prendono vita, quella di Dogliani, più precisamente di “Madonna delle Grazie”, che si sviluppa tutt’intorno all’azienda stessa, a un’altezza di circa 400 m.
Per Del Tufo, la cura minuziosa dei dettagli di ogni passaggio è fondamentale e si basa su scelte ben precise sedimentatesi grazie alla nostra esperienza pluritrentennale, e che oggi siamo pronti a condividere con voi.

Fertilization

We use only manure or “green manure,” a technique of burying selected grasses that accelerate soil fertility in a completely natural way.

Cultivation

We scrupulously follow vine by vine, with special attention to pruning and all cultivation operations, which we carry out manually to control vegetation and production, to safeguard the balance at all times.

Trattamenti antiparassitari

Scegliamo solo prodotti tradizionali
(zolfo e pastiglia bordolese),
in concomitanza con alghe
ed estratti di piante medicinali.

THE BALANCE.

There is a fundamental concept underlying all our actions, and that is balance.

The care we take in caring for the vineyards, the motivations behind our choices and the timing we observe are aimed at achieving vegetative harmony, which repays our efforts by returning to us grapes of consistently high quality.

Advantageous natural factors, such as exposure and a mild climate are capable of further enhancing this balance, but without enslaving it.This is how, after years of study, it is possible to achieve a full-bodied, elegant product suitable for medium to long aging even in unfavorable vintages.

Periodic Audits and Analytical Checks

carried out on the grapes at regular intervals help us identify the most propitious time to begin harvesting

Selection of the best bunches and berries

this is the process by which we begin to understand the quality level of the future wines we will send into production.

Harvesting, transportation, crushing and destemming

Within a very few hours, skilled hands pluck the grapes from the vine, place them in small baskets and carefully transport them to the winery, where they are crushed and de-stemmed, that is, divided into individual grains.

Must and Fermentation

Through grape crushing we obtain the must, which we place in small tanks to guide it through fermentation, strictly at a controlled temperature.

Carattere!

E’ a questo punto che compaiono e vengono esaltate le caratteristiche organolettiche dei singoli vini.
La nostra vinificazione si pone come obiettivo quello di ottenere produzioni caratterizzate da grande finezza, complessità ed equilibrio, con uno spiccato carattere legato al territorio e una buona attitudine a maturare nel tempo, conservando sfumature, note e colori della propria annata, indicatori di genuinità e ineguagliabile pregio.

Bottling

When the wine has reached its maturity, the time comes to bottle and refine it, to finally share its flavors and aromas with those who, like us, can’t wait to fully appreciate them.

WATCHWORD: BALANCE

It is now clear how, at the end of such a personalized process, each wine can only develop a unique and inimitable personality, with organoleptic specificities for true connoisseurs.

Our final task is understand when it has achieved the perfect flavor balance, and only then put it on the market, in a way that not only enhances the sensations on the palate of those who taste it to the fullest, but also makes it worthy of Increase awareness and culture around such a noble product as wine

At this point we just have to share with you the fruit of our labor!